Vakantiegeluk

DOES Adviesgroep - vakantiegeluk en vakantiegevoel

Wat brengt de zomer jou? Ga je wel of niet op vakantie? Mocht je niet op vakantie gaan dan hoop ik dat het je lukt om op een andere manier te ontspannen en op te laden. Vakantiegevoel hebben we namelijk allemaal nodig. Niet voor niets hebben we een verplicht aantal vakantiedagen.

3 tips om je vakantiegevoel langer vast te houden

We kijken er soms weken, zelfs maanden naar uit en maken allerlei plannen maar voordat we het weten zijn we weer terug op het werk en is dat heerlijke vakantiegevoel verdwenen.

Hoe houden we dat vakantiegevoel wat langer vast? Ik kom zelf uit de reisbranche en een oud collega van mij Wim Gramsma heeft er zelfs een leuk boekje over geschreven Weg met je vakantiedip!

Hoe werkt vakantiegevoel?

Als we willen kijken hoe we ons vakantiegeluk kunnen vasthouden dan is het goed om eerst eens te kijken naar welke factoren ervoor zorgen dat we dit geluksgevoel ervaren tijdens de vakantie.

Niet iedereen voelt zich gelukkiger tijdens vakanties maar de meeste mensen, zo wijst onderzoek uit, ervaren meer geluk tijdens vakanties.

Hoe komt het dat je je tijdens de vakantie lekkerder voelt? Dat heeft alles te maken met de gelukshormonen; Dopamine, Oxytocine, Endorfine en Serotonine. Deze vier gelukshormomen zorgen ervoor dat jij geluk ervaart (leuk weetje, onze naam DOES is hier van afgeleid).

Dopamine krijg je door uitdaging, spanning, doelen en successen behalen.

Oxytocine krijg je door verbinding, intimiteit en goede gesprekken, maar ook door ergens bij te horen en meedoen.

Endorfine wordt aangesproken wanneer je plezier maakt, dit hormoon komt o.a. vrij bij lachen, bewegen, eten, mediteren en seks.

En Serotonine krijg je doordat je je betrokken voelt en zinvol leeft. Waardering en erkenning zijn belangrijke elementen voor dit hormoon.

Het zal je niet verbazen dat bovenstaande dingen juist in de vakantie worden versterkt.

Ik ervaar het zelf gelukkig ook. Zomers ga ik veelal 3 weken op vakantie naar Italië, heerlijk er even tussenuit, fietsen mee de bergen in (uitdaging = dopamine en bewegen = endorfine), ’s avonds een wijntje in mijn zomerjurkje op een heerlijk Italiaans terras (lekker eten en lachen = endorfine met fijne mensen = oxytocine).  Tijd voor het gezin (betrokken en zinvol = serotonine), echt goede gesprekken (verbinding = oxytocine).

Wat kan het leven er dan toch mooi uitzien.

Maar voordat ik het weet zit ik weer op mijn werk en is het business as usual. Herkenbaar? Toch zijn er tips om dat heerlijke vakantiegevoel langer vast te houden.

Tip 1: leg geluksmomenten vast

Maak foto’s van de leuke momenten dat je je gelukkig voelt of houd een reisdagboekje bij. Beschrijf wat je gelukkig maakt tijdens een vakantie. Print zo’n geluksgevoel foto uit en zet hem op je bureau of gebruik zo’n foto als screensaver op  je telefoon of pc. Zo denk je vaker terug aan die geluksmomentjes en zal dat geluksgevoel ook langer blijven hangen.

Tip 2: organiseer een afterparty

Nodig je vakantievrienden uit of plan met je partner of gezin (als dat je reisgezelschap was) een moment in waarop jullie foto’s en video’s gaan terugkijken en verhalen gaan uitwisselen van de vakantie. Laat iedereen zijn leukste vakantie ervaring delen. Zo beleef je de geluksmomenten van de vakantie weer opnieuw.

Tip 3: plan na je vakantie nog een dag vrij

Plan na je vakantie nog een of twee dagen vrij. Uit onderzoek blijkt dat stress een grote rol speelt in het geluksgevoel dat we ervaren. Zodra je terug bent van vakantie is het goed om nog even lekker na te genieten voordat je weer naar het werk gaat.

Als je tijdens je vakantie al weet dat je bij thuiskomst nog even vrij bent, ervaar je een groter geluksgevoel en blijft het vakantiegevoel ook langer hangen.