Leiderschap

Het DOES model voor werkgeluk geeft inzicht in het werkgeluk van jouw organisatie, van het team en dat van individuele medewerkers. Het model biedt daarnaast ook handvatten om met het werkgeluk binnen jouw organisatie aan de slag te gaan.

Ons model is gebaseerd op de positieve psychologie van Seligman. En als het dan gaat om het benodigde leiderschap, het leiderschap dat bijdraagt aan meer werkgeluk, spreken we van positief leiderschap.

Positief leiderschap (Strengths-based leadership) stelt de mens centraal. Het gaat ervan uit dat mensen het beste uit zichzelf willen en kunnen halen als de voorwaarden daarvoor aanwezig zijn. Het gaat dan om het stimuleren van betrokkenheid, eigen regie en het geloven in het potentieel.

Leiders die hierbij passen zijn goed in persoonlijk leiderschap en geven leiding vanuit authenticiteit en kracht in plaats van macht. Deze leidinggevende wil het beste uit zichzelf halen en anderen laten groeien.

Mensen worden gezien als unieke personen met hun eigen dromen, wensen, waarden en kwaliteiten. Deze stijl van leiderschap heeft als resultaat meer vertrouwen, verbondenheid, betrokkenheid en werkgeluk.

Het wordt bovendien gekenmerkt door hogere prestaties, minder personeelsverloop, minder ziekteverzuim en negatieve stress en hogere klanttevredenheid.

Positief leiderschap is gericht op de sterke kanten van mensen en gaat ervan uit dat je kunt groeien door deze (nog) verder te ontwikkelen.

Een voorbeeld van zo’n leidinggevende is oud bondscoach van het Nederlandse dameshockeyteam, Marc Lammers, die zijn team in 2008 naar Olympisch goud leidde in Bejing. Hij koos ervoor om speelsters die ergens goed in waren te ontwikkelen naar specialist. Hij maakte liever van een 8 een 9 of een 10 dan van een 5 een 6. Want wat heb je aan middelmaat als je kampioen wilt worden?

Wil je meer weten over positief leiderschap? Lees deze column van Ben Tiggelaar.

Wil je positief leiderschap binnen jullie organisatie stimuleren? En wil je advies hoe je dit kan ontwikkelen? Bel of mail ons, we vertellen je graag over de mogelijkheden.

Contact

Wil je meer weten?

Download dan onze whitepaper over het DOES model voor werkgeluk.