DOES model

Het model voor het meten en versterken
van werkgeluk binnen organisaties!

Het DOES model is ontwikkeld door Hanneke Bor en Helma Veenstra, oprichters van de DOES Adviesgroep, en bestaat uit vijf basiselementen en één kern, de klaver. De klaver DOES staat voor de vier gelukshormonen, dopamine, oxytocine, endorfine en serotonine, waarmee je het individuele werkgeluk en het teamgeluk kan meten. De vijf basiselementen betreffen de geluksbevorderende factoren vanuit de organisatie.

Het DOES model voor werkgeluk

Het DOES model voor werkgeluk geeft inzicht in het werkgeluk van jouw organisatie, van het team en dat van individuele medewerkers. Het model biedt daarnaast ook handvatten om het werkgeluk binnen jouw organisatie te versterken. Het DOES model is gebaseerd op de positieve psychologie van de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman.

Martin Seligman wordt gezien als de grondlegger van de positieve psychologie; een onderwerp waar hij veel onderzoek naar deed. Hij is verbonden aan het Positieve Psychologiecentrum van de universiteit van Pennsylvania en in 2011 verscheen zijn boek Flourish waarin hij het PERMA model omschrijft. In dit model beschrijft hij de vijf belangrijke bouwstenen voor welzijn en geluk. PERMA staat voor Postivive emotion, Engagement, Relationships, Meaning en Accomplishment. Het DOES model refereert naar deze bouwstenen en helpt om de elementen van geluk te begrijpen en versterken.

Wil je meer weten?

Download dan onze whitepaper over het DOES model voor werkgeluk.