DOES model

Het model voor het meten en versterken
van werkgeluk binnen organisaties!

Het DOES model is ontwikkeld door Hanneke Bor en Helma Veenstra, oprichters van de DOES Adviesgroep, en bestaat uit vijf basiselementen en één kern, de klaver.

De klaver DOES staat voor de vier gelukshormonen, dopamine, oxytocine, endorfine en serotonine, waarmee je het individuele werkgeluk en het teamgeluk kan meten.

De vijf basiselementen inzicht, strategie, leiderschap, werkprocessen en werkomgeving zijn de geluksbevorderende factoren vanuit de organisatie.

Na onderzoek weet je hoe het écht gesteld is met het werkgeluk binnen jouw bedrijf en je kunt er concreet mee aan de slag.

Het DOES model voor werkgeluk

Het DOES model voor werkgeluk geeft inzicht in het werkgeluk van jouw organisatie, van het team en dat van individuele medewerkers.

Het biedt daarnaast handvatten om het werkgeluk binnen jouw organisatie te versterken. Voor de medewerker die voor een groot deel zelf in staat is diens geluk te verhogen. En voor de organisatie, die een grote invloed heeft op het mogelijk maken van (meer) werkgeluk.

Het DOES model is gebaseerd op de positieve psychologie van de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman.

Martin Seligman wordt gezien als de grondlegger van de positieve psychologie; een onderwerp waar hij veel onderzoek naar deed.

Hij is verbonden aan het Positieve Psychologiecentrum van de universiteit van Pennsylvania en in 2011 verscheen zijn boek Flourish waarin hij het PERMA model omschrijft.

In dit model beschrijft hij de vijf belangrijke bouwstenen voor welzijn en geluk. PERMA staat voor Positive emotion, Engagement, Relationships, Meaning en Accomplishment.

Het DOES model refereert naar deze bouwstenen en helpt om de elementen van geluk te begrijpen en versterken.

Wil je meer weten?

Download dan onze whitepaper over het DOES model voor werkgeluk.