Werkgeluk door het werken met drijfveren

Inleiding
Gelukkige medewerkers zijn productiever, creatiever en meer toegewijd aan hun taken. Organisaties die inzetten op werkgeluk plukken de vruchten van een gezonde bedrijfscultuur en een laag verloop. Werkgeluk is niet alleen gebaseerd op het vermijden van stress of ontevredenheid. Het gaat verder en omvat onder andere positieve betrokkenheid bij het werk en bij collega’s (teamgeluk!), het gevoel van verbinding, (mentaal) fit zijn, plezier maken en uitdagingen hebben waar een passende beloning tegenover staat. Uiteindelijk zoeken we allemaal naar zinvol werk, je wilt ervaren dat je van betekenis bent door het werk dat je doet.

Als je hier meer van wilt weten, check dan onze site voor het DOES model voor werkgeluk – je kunt hier ook gratis onze whitepaper downloaden.

Werkgeluk is sterk afhankelijk van het leiderschap binnen een organisatie. Het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers floreren door de inzet van passend (positief) leiderschap is een uitdaging waar veel organisaties mee worstelen. In deze blog vertellen wij hoe Management Drives kan helpen om het werkgeluk in de organisatie te vergroten.

Wat is Management Drives?
Management Drives is een instrument dat inzicht biedt in drijfveren van individuen en teams. Het model kent zes kleuren die staan voor verschillende drijfveren. Elk van deze kleuren vertegenwoordigt specifieke eigenschappen en behoeften in termen van werk en (persoonlijk) leiderschap. Het begrijpen van deze drijfveren stelt medewerkers én leidinggevenden in staat om effectiever te communiceren en beter samen te werken.

Het combineren van Management Drives en werkgeluk creëert een unieke benadering voor leiderschap en organisatieontwikkeling. Door de drijfveren van individuen te begrijpen wordt het mogelijk om persoonlijke doelen en behoeften beter af te stemmen op de organisatiedoelen. Leiders die rekening houden met de diversiteit aan drijfveren binnen hun team zijn beter in staat om het werkgeluk van de medewerkers te faciliteren. Je kunt een ander niet gelukkig maken, maar je kunt (werk)geluk wel mogelijk maken!

Hoe draagt Management Drives bij aan het werkgeluk?

  1. Bouwen aan positiviteit
    Positiviteit vormt de basis van werkgeluk. Door inzicht te krijgen in elkaars drijfveren en hierover in het team te spreken, bouw je aan een positieve blik op elkaar. De vervolgstappen – handelen naar het verkregen inzicht – verstevigen de zo verkregen positieve basis en maken dat je elkaar beter kent én vertrouwt.
  2. Teamgeluk
    Door de drijfveren van individuele teamleden in kaart te brengen, ontstaat er niet alleen begrip voor individuele krachten en voorkeuren, maar ook voor de dynamiek binnen het team. Leiders kunnen deze informatie gebruiken om teams samen te stellen met medewerkers die aanvullend aan elkaar zijn en optimaal presteren. Het model biedt praktische handvatten om de samenwerking te verbeteren.
  3. Inzicht in leiderschap
    Management Drives helpt leiders om te reflecteren op hun eigen leiderschapsstijl en deze eventueel aan te passen aan de behoeften van hun team. Door de kleuren te begrijpen en de verschillende drijfveren te herkennen, kunnen leiders effectiever communiceren, motiveren en leidinggeven. Dit vergroot niet alleen de effectiviteit van het leiderschap, maar draagt direct bij aan een positieve werkomgeving waarin individuen gemotiveerd en betrokken zijn. En dat noemen wij dan werkgeluk.

Werken met Management Drives geeft je nieuwe inzichten, gebaseerd op een wetenschappelijk gefundeerde methode. Bovenal is werken met Management Drives inspirerend en leuk om te doen! Het geeft energie om op een andere manier met elkaar in gesprek te zijn over dat wat jou drijft, waar jij je bed voor uit komt. En het is soms verrassend om van anderen te horen hoe anders dat voor hen is. En als je dat eenmaal van elkaar weet, ga je vliegen. Zeker als je het niet laat bij een eenmalige sessie, maar juist continu in blijft zetten op werken aan werkgeluk vanuit het inzicht in elkaars drijfveren.

Management Drives is een investering in het werkgeluk binnen de organisatie en daarmee een investering in het succes van de organisatie.

Wil je meer weten over DOES Adviesgroep en onze ervaringen met Management Drives in relatie tot werkgeluk? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee.

Hanneke Bor
www.doesadviesgroep.nl
06-2860 60 56
contact@doesadviesgroep.nl