De Kracht van Complimenten

Op 1 maart is het weer Nationale Complimentendag. Doe jij mee? Als je nog twijfelt, lees dan even verder. Er is geen enkele reden om je in te houden, want de boost voor jouw werkgeluk én dat van je collega’s is enorm. Bij DOES zeggen we dan ook: Maak van élke dag een complimentendag!


Hoe complimenten het werkgeluk vergroten
Je kunt jouw werkgeluk en het werkgeluk van de mensen om jou heen op veel manieren beïnvloeden. Het geven van complimenten is één van die manieren. Laten we eens kijken naar de manier waarop complimenten het werkgeluk vergroten.


1. Verhoogt de betrokkenheid en motivatie
Oprechte complimenten erkennen de inzet en prestaties van anderen, wat hun betrokkenheid bij het werk vergroot. Als mensen zich gewaardeerd voelen, zijn ze gemotiveerder om bij te dragen aan het succes van het team en de organisatie als geheel.

2. Versterkt de relaties
Complimenten zijn een krachtig middel om relaties te versterken. Ze creëren een gevoel van verbondenheid en vertrouwen tussen teamleden en collega’s, waardoor een positieve werkomgeving ontstaat waarin mensen graag samenwerken en elkaar ondersteunen.

3. Bevordert een positieve cultuur
Doordat complimenten een cultuur van waardering en erkenning bevorderen, dragen complimenten bij aan een positieve cultuur. In een positieve cultuur voelen medewerkers zich gewaardeerd en hebben zij meer plezier hebben in hun werk.


Hoe komt dat dan?
Als je een compliment ontvangt, maken je hersenen dopamine aan. Daar hoef je niks voor te doen, dat gaat vanzelf. Dopamine is één van de gelukshormonen waar wij vanuit het ‘DOES-model voor werkgeluk’ aandacht voor vragen. (De D van DOES staat voor dopamine.) Gelukshormonen spelen een essentiële rol bij het ervaren van werkgeluk. Elke keer dat je een oprecht compliment ontvangt, krijgt jouw werkgeluk een boost, en dat is precies waar we bij DOES naar streven.

Maar laten we het niet alleen hebben over de ontvanger van het compliment. Wat gebeurt er als je een compliment geeft? Dat is waar de ‘S’ van ons DOES-model voor staat: serotonine. Het gelukshormoon serotonine wordt vrijgegeven als we ervaren dat wat we doen zinvol is. En wat is er zinvoller dan het delen van oprechte waardering met anderen? Zo voelt de ontvanger van het compliment zich gewaardeerd, terwijl de gever ook een warm gevoel krijgt!

Ik wens je heel veel plezier met het verspreiden van werkgeluk door complimenten. Laat je ons weten hoe je het hebt ervaren? En wat de reacties van je collega’s waren?

Hanneke Bor
DOES Adviesgroep