Het lijkt makkelijker dan het is, het geven van een compliment. Een goed compliment wel te verstaan. Ik geef je in dit blog een paar tips.
Waarom zou je een compliment geven?
Maar eerst de vraag: waarom is het geven van een compliment eigenlijk zo belangrijk? Het is toch een beetje ongemakkelijk en soms weet je niet goed wat je moet zeggen.
Lees even mee: uit onderzoek blijkt dat we nooit genoeg goede complimenten kunnen geven. We doen het altijd te weinig. Alex Klein laat in zijn onderzoek zien dat hoe meer de waardering wordt uitgesproken, hoe hoger de betrokkenheid van het personeel (+65%) en hoe hoger de bereidheid tot inzet (+43%).
Complimenten geven maakt lui
Er worden bovendien minder fouten gemaakt, de klanttevredenheid is hoger en de winstgevendheid kan tot wel 34% toenemen. Het geven van een goed compliment is dus zeker niet voor pussy’s, maar juist voor de mensen die graag een goed resultaat neer willen zetten. In Nederland zijn we bang dat mensen lui worden door een compliment, of arrogant. Niets is minder waar!
Hoe geef je een goed compliment?
Het is wel van belang dat je een goed compliment geeft. Een halfbakken, of ongemeend compliment komt niet over. Sterker nog, dit kan best een omgekeerd effect hebben. Wat is dan een goed compliment? Ik geef je 3 tips.
Tip 1
Geef alleen complimenten waar je achter staat. Als je niet meent wat je zegt, op zoek moet naar iets positiefs, houd dan liever je mond en wacht op een volgende kans.
Tip 2
Geef een compliment met aandacht, laat duidelijk merken dat je hebt gezien wat de ander heeft gedaan en sta daarbij stil. Vertel wat je precies waardeert, maak het zo concreet mogelijk.
Overigens vinden veel mensen het ook al fijn als je ze tijdens het werk, tussen de bedrijven door, laat weten dat je ziet wat ze doen. Bijvoorbeeld door je duim op te steken, of een blik van verstandhouding te wisselen. Als je de kans ziet, is het fijn dat later nog specifiek te benoemen, erop terug te komen.
Tip 3
Maak liever complimenten over het gedrag dat je ziet dan over een eigenschap die iemand bezit. Zeg dus liever ‘Wat fijn dat je dit zo nauwkeurig hebt uitgevoerd’ dan ‘Ik vind het fijn dat jij zo nauwkeurig bent.’
Wat heb je hard gewerkt!
Ook hier is onderzoek naar gedaan. Kinderen die als feedback krijgen dat ze in een bepaalde taak erg goed zijn, voelen zich veel minder uitgedaagd dan kinderen die als feedback krijgen dat ze vast heel hard hebben gewerkt. De ‘harde werkers’ kozen als vervolgopdracht voor een uitdagende, terwijl de kinderen die al ‘erg goed zijn’ de nieuwe uitdagende opdracht aan zich voorbij lieten gaan.
Complimenten geven kun je oefenen
Deze drie tips kun je direct toepassen. Als laatste wil ik je graag meegeven dat je het geven van complimenten kunt oefenen en stimuleren. Begin elk overleg met een compliment aan elkaar.
De voorzitter van het overleg begint, geeft een compliment aan een van de deelnemers. Let op dat je mijn tips ter harte neemt :). De ontvanger van het compliment geeft vervolgens een compliment aan een ander.
Je gaat hiermee door totdat iedereen een compliment heeft gekregen én gegeven. Maak van deze oefening een gewoonte, zeker ook bij het online vergaderen. Positief beginnen geeft het overleg de vibe die je nodig hebt om met focus en aandacht deel te nemen.
Wil jij ook aan de slag met werkgeluk, maar geen idee hoe? Bel gerust en ik vertel je er graag meer over. Je kunt mij bereiken op 06 28 60 60 56 of neem contact op met ons kantoor via onze contactpagina https://doesadviesgroep.nl/contact/
Voetnoten
- Voor dit blog heb ik gebruikgemaakt van het boek van Heleen Mes en Gea Peper (2018). Employee Experience. Happy people, better business.
- Dr. Alex Klein – artikel in Management Team www.mt.nl/management/omzet-boosten-complimenteer-dan-medewerkers/535129
- Dweck, C. (2011). Mindset. De weg naar succesvol leven, ouderschap, bedrijfsleven, sport, relaties