Wat is geluk?

wat is geluk?

Geluk gaat over andere mensen zegt Leo Bormans. Huh? Maar geluk vind je toch in jezelf, iets met hormonen, goed voor jezelf zorgen, tevreden zijn met wat je hebt?

Jazeker! Maar de basis vinden wij als kuddedieren toch vooral in relaties, contact met anderen en iets voor hen kunnen betekenen.

Innerlijke houding

Het is een innerlijke houding, geen externe toestand. Het heeft niet zoveel te maken met geld en materiële zaken zoals we soms denken. Word je gelukkig van een nieuwe auto, of een dure tas? Soms wel hoor, maar dat duurt niet zo lang.

Wat is dat precies: geluk?

Met het DOES model voor werkgeluk kunnen we uitleggen hoe dat komt. Jouw geluksgevoel wordt gevormd door je gelukshormonen. Daar komt de naam DOES ook vandaan, makkelijk onthouden dus. De stofjes Dopamine, Oxytocine, Endorfine en Serotonine zijn met elkaar verantwoordelijk voor jouw geluksgevoel.

Invloed op geluk

Niet zo romantisch misschien, maar het goede nieuws is dat je er zelf invloed op hebt.

  • Stel jezelf duidelijke doelen, formuleer liefst kleine stapjes! Het behalen van elk stapje zorgt voor dopamine. Je voelt je wat zelfverzekerder.
  • Voer een goed gesprek met iemand, raak iemand even aan (uiteraard op gepaste wijze en denk om eventuele RIVM-richtlijnen!) en je kunt er weer even tegen. De oxytocine die je aanmaakt, zorgt dat je de verbinding met de ander voelt. En daar worden wij mensen gelukkig van.
  • Lach tot je pijn in je buik hebt, of ga een lekker eind wandelen en ervaar het prettige gevoel dat endorfine je geeft.
  • Doe iets voor een ander. Daar help je hem mee, maar jezelf ook! Het geeft je namelijk de serotonine die je nodig hebt om geluk te ervaren.

In de Powerboost Werkgeluk geven wij tips om meer invloed te krijgen op je eigen werkgeluk. Praktisch toepasbaar met direct effect op het werkgeluk van jou en je collega’s of teamleden.


Leo Bormans reist de wereld rond als ‘Ambassador of Happiness & Quality of Life’. Hij is inspirator en auteur van onder andere de internationale bestseller ‘The World Book of Happiness’. Bormans is Distinguished Lecturer on Happiness Research aan de Erasmus Universiteit (Rotterdam).