5 tips voor een betere verbinding met medewerkers die thuiswerken

DOES Adviesgroep verbinding houden werkgeluk

Elke werkgever realiseert zich dat de verbinding met collega’s juist nu van groot belang is om als bedrijf door de corona crisis heen te komen. De afgelopen weken heb ik voor diverse klanten korte enquêtes en video interviews gehouden onder hun medewerkers om te achterhalen hoe het met ze gaat maar ook om inzicht te krijgen in hun behoefte en ervaringen met het thuiswerken.

Op basis van de onderzoeksresultaten en de mooie voorbeelden die ik voorbij heb zien komen deel ik graag de volgende tips met jullie.

Tip 1

Krijg inzicht in de beleving en behoefte van je medewerkers

Om de verbinding te kunnen verbeteren zal je allereerst moeten weten hoe ze het huidige contact ervaren maar vooral ook waar ze behoefte aan hebben. Achterhaal hoe het met je medewerkers gaat. Is iedereen nog gezond en hoe gaat het met hun gezin? Waar liggen ze ’s nachts van wakker? Wat voor ondersteuning hebben je medewerkers nodig? Is iedereen nog gemotiveerd? Hoe ervaren ze het contact met hun collega’s en hun leidinggevende?

Dit inzicht kun je gemakkelijk krijgen door het je medewerkers gewoon te vragen. Doe onderzoek onder je medewerkers en vraag ze ook gelijk om mee te denken over de periode na de corona maatregelen en de kansen voor jullie bedrijf.

TIP 2

Luister en geef de ruimte om elkaar te spreken en zien

Elk mens gaat anders om met een crisis en iedereen zal deze crisis op zijn/haar eigen manier beleven en straks moeten verwerken. Creëer ruimte om elkaar te spreken en naar elkaar te luisteren. Wanneer je een online vergadering leidt, begin dan met deze 2 vragen: Hoe gaat het met jou persoonlijk? Hoe gaat het met jouw werk? Dit kost natuurlijk wel wat extra tijd maar zal elk bedrijf uiteindelijk meer opleveren.

En daarnaast kan je natuurlijk ook een leuke invulling geven aan het gemis van de sociale contactmomenten op het werk. In onze onderzoeken zien we bijvoorbeeld dat medewerkers het praatje met collega’s bij het koffiezetapparaat vooral missen. Hoe kan je hier invulling aan geven? Maak vooral gebruik van de initiatieven die al zijn verzonnen:

 • Ga samen virtueel koffiedrinken, lunchen, borrelen
 • Speel een online teamspel, maak een bedrijfsquiz, maak een challenge (wie is het leukst verkleed op de online vrijmibo)
 • Laat iedereen een filmpje of fotocollage maken van zijn eigen thuiswerkplek en verspreid deze onder de collega’s
 • Maak een informele WhatsApp groep aan voor de koffiepraatjes
 • Doe met elkaar een online work-out

TIP 3

Laat als directie en leidinggevende van je horen en laat jezelf ZIEN

Meer dan ooit is goede communicatie over alles wat zich afspeelt binnen je organisatie enorm belangrijk voor de productiviteit en motivatie van je medewerkers.

Doordat we elkaar niet meer fysiek treffen en alle informatie digitaal bij ons binnenkomt is het goed om jezelf te laten ZIEN. Ik begrijp dat niet iedereen gewend is om zichzelf te filmen of online te spreken maar het effect hiervan is echt veel groter dan van geschreven tekst. Laat jezelf als leidinggevende dus ZIEN. Wees eerlijk, neem je medewerkers mee in jouw gedachten en de stappen die je wilt gaat maken met jullie bedrijf. En als je het even niet weet, laat je collega’s dan vooral ook meedenken en tips aandragen. Je zult zien dat dit écht voor verbinding gaat zorgen.

Enkele voorbeelden om jezelf als leidinggevende te laten zien:

 • Start elke dag met een korte online peptalk
 • Maak een video-opname van je eigen thuiswerkplek
 • Nodig iedereen uit voor een persoonlijke videocall
 • Sluit de week af met een update, highlights van de afgelopen week

Tip 4

Zet je met het hele bedrijf in voor een goed doel

Niets zorgt voor meer verbinding dan je met elkaar in te zetten voor een goed doel. Help een ander bedrijf of een collega die hulp nodig heeft. Bedenk met elkaar wat jullie in deze tijd kunnen doen voor een ander. Ik zie zoveel mooie initiatieven om mij heen.

 • Bloemenacties voor hulp aan kwekers en waardering voor zorgpersoneel
 • Mondkapjes maken
 • Acties om ouderen te laten merken dat je hen niet vergeet

Tip 5

Verras je medewerkers! Toon waardering en geef support

Misschien wel de leukste tip. Laat blijken dat je je medewerkers waardeert voor hun inzet en flexibiliteit. Bedenk hoe je jouw medewerkers in het zonnetje kan zetten. Hier zijn natuurlijk veel leuke manieren voor. Ik zal er een paar met jullie delen:

 • Stuur alle medewerkers thuis een overlevingspakket/ survivalbox/ quarantainepakket
 • Geef medewerkers complimenten op social media
 • Stuur een kaartje (met de hand geschreven en een persoonlijke tekst wordt het meest gewaardeerd)
 • Stuur een mooie bos bloemen om de thuiswerkplek op te fleuren
 • Stuur een fles wijn/bier en borrelnootjes op met een uitnodiging voor een online vrijmibo

Wil je nog meer tips? Neem dan deel aan onze Powerboost Werkgeluk en laat je inspireren. https://doesadviesgroep.nl/powerboost-werkgeluk/

Succes met alle uitdagingen van deze tijd.

En blijf vooral gezond,

Helma