Dankbaarheid is de kortste weg naar geluk

De donkere dagen voor kerst zijn weer aangebroken. Iedereen is druk in de weer om het werk zo goed mogelijk af te ronden voor de feestdagen, de kerstborrels te bezoeken en de kerstdiners aan het voorbereiden. Maar maken we ook tijd om even stil te staan? Bewust te zijn wat er om je heen gebeurd en dankbaar te zijn voor de mooie dingen die het afgelopen jaar zijn gebeurd? Of nog beter; denk je het niet alleen, maar spreek je het ook uit dat je dankbaar bent tegen anderen. Het is namelijk bewezen, dat dit niet alleen fijn is voor de zender en ontvanger, maar dat het zelfs invloed heeft op iemand die er getuige van is.

Wanneer je dankbaar bent, maakt je brein namelijk 2 gelukshormonen aan – dopamine en serotonine. Laat dit nu precies de eerste en laatste letter van DOES zijn 😊.  

Dopamine en serotonine zorgen voor een positief gevoel. Dankbaar zijnheeft dus een directe invloed op hoe je je voelt én je kan het trainen, zodat het ook op de lange termijn een positief effect heeft. Als je dagelijks dankbaarheid toont, traint namelijk je hersenen meer bewust te worden van het positieve in je leven. Op die manier kies je zelf waar je de focus op legt en je hersenen nemen dat over. Dus hoe vaker je heel bewust dankbaarheid toont, hoe vaker jouw hersenen bewuste momenten teruggeven die positief en mooi zijn. Volgens hoogleraar psychologie Sonja Lyubomirsky is dankbaar zijn dan ook een van de strategieën die ons gelukkig kunnen maken.

Hoe je dankbaarheid kan uiten? Dat hoeft niet moeilijk te zijn; je kan dit al doen door het geven van een compliment of uitspreken van je waardering. Om het meest te profiteren van de positieve effecten, is het belangrijk om een manier te vinden om het op lange termijn vol te houden en het onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Je kan het doen door bijvoorbeeld:

  • Het schrijven van een dankbaarheidsbrief of dagboek
  • Een gemeend compliment geven
  • De dag te beginnen met dankbaarheid
  • Waardering uit te spreken
  • Aan het einde van elke werkdag 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent

Dit alles hebben wij samengevat in ons dankbaarheidsboek voor werkgeluk– Zelf aan zet. Het geeft inzicht in werkgeluk aan de hand van het DOES model voor werkgeluk. Vervolgens is er ruimte om zelf aan de slag te gaan. De gevraagde reflectie (steeds na 10 dagen) ondersteunt de ontwikkeling naar meer werkgeluk.  

Tot slot legt de Benedictijner monnik David Steindl-Rast ook de link met geluk; ‘Je bent niet dankbaar omdat je gelukkig bent, maar gelukkig omdat je dankbaar bent’.